movie.review : BLINDside

Posted in muvie review with tags , , , , on August 23, 2010 by roshleo

blind side movie

Film : Blind Side

Pengarah: John Lee Hancock

Pelakon:  Quinton Aaron as Michael Oher, Sandra Bullock as Leigh Anne Tuohy, Tim McGraw as Sean Tuohy, Kathy Bates as Miss Sue

Genre: Family Drama – Sports

Release Date: March 12, 2010

Synopsis:

Mengisahkan mengenai perjalanan kehidupan sebenar seorang pemain football terkenal Michael Oher. Michael dilahirkan dlm kluarga yg kucar kacir dan mempunyai ibu seorg penagih dadah dihantar kpd kluarga angkat sejak kecil lagi. Walaupun bersekolah di Christian School yg merupakan sebuah sekolah elit, tetapi Michael selalu merasa rendah diri disebabkan kemiskinan dan bentuk fizikalnya yg besar. Di sinilah permulaan penceritaan di mana Michael bertemu dgn sebuah kluarga kaya yg baik hati. Pada mulanya si isteri lakonan Sandra bullock kasihan melihat Michael berjln seorg dri tanpa hala tuju yg membawa beg plastic berisi pakaian lalu menwarkan nya utk tggl di rumah mereka. Mereka seisi rumah melayan Michael penuh kasih sayang; membelikannya pakaian baru dan juga kereta. Pada masa yg sama juga, mereka push Michael untuk aktif dalam sukan football melihatkan saiz Michael yg besar. Akan tetapi, untuk aktif dlm sukan, Michael juga perlu mendapt result yg baik dlm akademiknya menyebabkn kluarga angkatnya tadi mengupah seorg tutor peribadi. Inilah antara perjalanan hidup Michael yg hidup dlm sebuah kluarga kulit putih yg betul2 menyokong dan menyayangi Michael s their own son dri peringkat high school , university dan sehinggalah Michael berjaya as one of the best player in football. Blind side mendapt namanya drpd position seorg offensive lineman yg mem”blind-side”kan pihak lawan.

Why it’s N0T!!!:

Boring kalo korang tak minat family drama and lagi boring kalo korang mmg tak minat sukan. Jln cerita ok walaupun tak berkembang sgt. Untuk mereka2 yg cepat bosan, mmg tgh2 crita agak bosan dan rase mcm lame jer.

Why it’s H0T!!:

Bagi mereka yg minat crita2 yg inspired, mmg best crite nih. Korang akan dpt merasai sendiri bagaimana kesusahan Michael untuk berjaya as one of top footballer. Bynk gak motivasi yg kita dpt dri tonton crite nih antaranya kebahagiaan dan kesenangan tidak dtg dgn sendirinya dan bukan diturunkan dripada ibu bapa kita..ia adalah atas usaha kita sendiri!ia juga mengajar kita supaya tidak memandang rendah kpd seseorg kerana kita tidak tahu akan kebolehan dan bakat yg ada pda mereka dan selalulah tolong menolong antara sesame insan. Antara yg hot gak is the chick, anak kpd Sandra bullock lakonan…..pergh she’s so beutifull!!!film ni gk ada mengajar kite sedikit sebyk mengenai sukan football yg tidak begitu popular di asia.

Moviemeter: 3/5

Suggestoxic: boleh tgok pi jgn tgok kat wayang!crite2 cmnih akan wat korang mengantok yg amat lam pawagam. Tapi untuk korang2 yg mmg susah nk trima drama, tak yah tgoklah..sbb mmg slow and agak membosankan even tho byk memberi motivasi and inspiration..

Advertisements

aku tidak boleh simpan duit!!

Posted in i'm as a counselor, ngerepak sik abis2.., sikda.kerja.polah kerja!! with tags , , , , on August 23, 2010 by roshleo

aku tak boleh simpan duit..tapak tgn aku berbentuk leper yg memberi makna aku bukanlah seorang yg berjimat cermat..aku seorang yg suka merancang life dan kewangan aku tapi kalo berbelanja..aku tak kesah berape ringgit yg kluar..janji aku puas berbelanja..sampailah satu tahap yg aku mmg amat perlukan duit..perlukah aku melantik perunding kewangan untuk masalah aku ini?parah sgtkah sudah masalah berbelanja aku??i need help dri org yg pandai berjimat cermat..bukan mcm aku ;P

KEK LAPIS SARAWAK..~

Posted in sikda.kerja.polah kerja!! with tags , on August 18, 2010 by roshleo

assalamualaikum sume kwn2..kali nih post special skit sbb nk promote kt u all sume kek lapis swk yg mmg dtg dri swk dan dibuat oleh org swk sendiri..(bukan yg tiruan okey)..aku juz tolong kwn aku berniage so kalo nk beli byk boleh order and kemungkinan dpt pesanan dlm minggu hadapan..tpi special offer utk mggu nih sahaje sehingga hari sabtu (21 August 2010)  untuk 6 kek yg ade kt bwh nih..diskaun rm2 ringgit!!!

KEK LAPIS COKLAT ALMOND
KEK LAPIS BETIK
KEK LAPIS MUTIARA
KEK LAPIS PESONA

KEK LAPIS PUDINA

KEK LAPIS PUNCAK KASIH

CEPAT order sekarang sblum terlmbt!!!!kek lapis yg ada kat atas ni hanya tinggal SATU sahaja sehingga post ini ditulis..jadi sekiranya anda beli kek dlm minggu nih, gerenti dpt trus (tu pun kalo anda cepat!!)..untuk bertanyakan mengenai harga dan cara pembayaran, bolehlah menghubungi/SMS di talian 0192851169 (ALYA) atau 0133754756 (ROSLY).

rosly

Posted in muvie review, ngerepak sik abis2.. with tags , , , , on August 12, 2010 by roshleo

Jgn mudah percaya pada individu yg anda baru kenali melebihi kepercayaan anda kepada org yg anda kasihi. Kepercayaan atau trust adalah merupakan tunjang kepada satu2nya perhubungan. Tanpa wujudnya kepercayaan, cinta atau kasih yg terbina bukanlah satu yg abadi. Cinta yg abadi berpaksikan kejujuran bersulamkan kasih sayang. Cinta yg abadi pasti kekal azali. Mengupah seseorg utk membuktikan kecintaan/kecurangan pasangan kita bukanlah satu idea yg bijak apabila kelak sbnrnya menjeratkn diri kita sendiri. Cubalah belajar untuk percaya kepada pasangan kita dan jgn mudah mendengar drpd sumber yg tidak diketahui kesahihan sesuatu cerita atau berita yg baru kita dengari. Belajarlah untuk berbincang dengan pasangan sekiranya terdapat salah faham atau kekeliruan dlm perhubunagn. Keseronokan dlm perhubungan bukanlah terletak pada pertemuan dua hati semata2 tetapi keseronokan drpd kepercayaanyg kita berikan kpd pasangan untuk menjaga/menyayangi dan menemani kita pada waktu susah atau senang. Itulah kemanisan cinta yg saya belajar drpd dua insan yg sudah lama mendirikan rumah tangga tetapi masih tersemai kasih yg meluap2 seperti baru menginjak ke alam perkahwinan iaitu ibu dan ayah saya. Nasihat ini bukanlah untuk yg sudah/akan mendirikan rumah tangga semata2 tetapi kepada universal penghidupan melalui alam persahabatan. Kita tak boleh hidup bersendirian dan kita perlukan teman bukan sahaja untuk disayanagi tetapi ditolongi dan dikasihi. Ingat sayang dan kasih itu bukanlah drpd kata akar yg sama. Jadi pendefinisian juga berbeza. Tell me im lame for discussing this topic, but this is how/what I feel at this moment. Thank you Daniel J. Murphy for a wonderful screenplay of CHLOE..julianne moore and Amanda sayfried are 2 osem ladies in the film..its really opening my eyes of what actually happen out ther in the lover community..lastly, Amanda Sayfried is the next Kate winslet, I bet u’ll be accepting ur first grammy in 3-5 years time..good job for two consecutive muvies (dear john and chloe)..=P

p/s: based on the true story of CHLOE (2010)

DEAR DAD

Posted in muvie review, ngerepak sik abis2.. with tags , on August 4, 2010 by roshleo

im so sorry for not being there with u at the time u really need me..every night before i sleep i pray to Allah for taking care of you as well as mum..i know im a little stubborn right now but i dont have choices..i have to get a job so that i can take care of u n mum..insyallah when all going smooth according to my plan..i will be there to take care of u..i really need to talk to someone right now but everyone seems have their own problems..i can only talk to myself n u know wut.. i really2 miss u n mum..insyallah during this raya we all will be like one happy family again like before and do please promise me to take a good care of urself n mum and pray for my good journey here in kl..

your son.

(from DEAR JOHN film)

MOVIESreview4february~02-2010

Posted in muvie review with tags , , , , , , , , , , , on February 22, 2010 by roshleo

 

Movie review is back for real yeah!!lol..(sorry for my excited-ness..haha)ok since aku dh lame tak review pasal movies nih..apekata lam post nih aku nk review some upcumming/on-screen movies for this lovely-romantika-valentines month. Nanti patlah guide korang worth tak kalo tgok kat wayang, atopun bek tak yah tgok langsung..pi byk muvies yg aku review nih tak sure gi die nyer release date kt Malaysia (supposedly it release at the given date) but tetaulah kalo crite masok mesia, kene tapis-filter lu tgok sesuai ke tak baru dorang release..tpi crite yg aku review nih mmg crite2 yg BIG-blockbuster..possibility utk kuar wyg mmg besar gak..so just check it out..for real!!!

 

Great WOLFMAN Poster by MyCine.

1. THE WOLFMAN (genre: action-thriller)

Wut the fuss: crite pasal serigala jadian yg ‘bertukar’ setiap kali time bulan mengambang (tetibe teringat kat she wolf’s shakira..awuuu). crite nih di-inspirasikan (bukan remake tau) dripada filem klasik tahun 1941 yg jugak terbitan Universal tpi kali nih hasil garapan pengarah terkenal John Johnston. Filem yg menjalani pengambaran sekitar UK nih menelan bunje plus-minus USD85juta dibintangi bintang2 bertaraf Oscar cam Del Toro n Anthony Hopkins. Crite nih belum kuar panggung gik dh mendapat pujian ramai dan diklasifikasikan sbgai “must watch 2010” oleh magazine2 film seantero dunia. Antara pujian yg diberikan cam senarai pelakon yg tiptop, suntingan yg baik, jalan crite yg best, babak2 aksi, suspens, seram pun ada ngan sinematografi yg cantik dsbgainya.

Review sket: dripada sites n magazines yg aku bace, mengenai kisah Lawrence Talbot yg bertahun2 merantau untuk mereleasekan kekusutan emosi setelah kematian ibunya terpaksa kembali kepangkuan keluarga setelah kehilangan misteri abngnya. Walaupon tak sebulu ngan bapaknya, mereka terpaksa bekerjasama untuk menyiasat kehilangan abangnya yg sekaligus ter-discover pasal satu mahkluk ganas yg menyerang dan membunuh penduduk kampong. Talbot nekad nk hapuskan mahkluk tersebut tpi usahanya terhenti cos ade satu feeling yg mengingatkannya pada sejarah silam yg tak semena2 lahirkan sifat buas dlm diri.

Release date: 11 FEBRUARI 2010.

2. LITTLE BIG SOLDIER (genre: action-comedy)

Wut the fuss: crite nih mesti ditunggu2 oleh peminat2 jackie chan slpas the spy next door. Crite yg berkisar mengenai due ancient soldiers yg berlwn sesame sendirik untuk dijadikan tebusan ini menelan kos sebyk USD25juta dan merupakan terbitan produksi Jackie chan sendirik..Kalo crite lakonan Jackie kompomnyer byk adegan lawan2 and komedi gak terselit sket2,,walopun film nih taklah disebut2 byk pengkritik2 film and tak lah digerentikan blockbuster tapi kalo korang yg tak pernah jemu ngok Jackie chan bertarung semestinya habuan kali ini tidak dilupakan..

Review sket: kisah askar perang veteran dan musuhnya, laksamana muda dimana hanya dey all ber2 sja yg survive lam satu kejadian tumpah darah. Itu pon sbb masing2 pandai berlakon “mati”. Sebaik saje line-clear Chan jadikan laksamana muda tdi sbgai tebusan ngan harapan mendapt habuan yg lumayan dan hidup sng. Almaklomlah kalo dh dpt tgkp pegawai atasan pihak musuh..pun begitu si laksamana tdi jugak mempunyai niat yg sma dan tak mengaku kalah..maka lam perjlnan balik ke kmpg si veteran nih, mcm2 rintangan dan halangan dilalui kerana mereka berdua hanya ada dua pilihan samada membunuh ato dibunoh..

Release date: 11 FEBRUARI 2010.

percy jackson and the olympians the lightning thief movie poster by christopher_aquino.

3. PERCY JACKSON & THE LIGHTNING THIEF (genre: fiction-thriller)

Wut the fuss: crite nih diadaptasikan drpd novel fantasi siri pertama ‘Percy Jackson & The Olympian’ hasil nukilan Rick Riodan. Slps berjayanya siri pertama, menyusul pulak 3siri yg berikutnya (ala2 Harry Potter nyer stail – pi tak sure kalo pasnih ade plak expansion/sambungan drpd yg first nih). Pengambaran crite nih dilakukan di Vancouver,Kanada bermula pada April 2009 tpi sebahagian pengambaran dilakukan di Nashville, Tennessee yg menyimpan replica lengkap Parthenon di Athens, Greece. Director utk crite nih is Chris Columbus yg jugak pernah direct crite2 cam harry potter n the sorcerer’s stone and fantastic four. Antara pelakon2 hebat yg membintangi crite nih are Pierce Brosnan, Logan Lerman (watak utama), Rosario Dawson, Uma Thurman etc.

Review sket: nih aku copy-paste jek ek drpd apa yg aku baca n paham (kalo lari drpd crite sbnr, harap maklom!)..pada abad ke-21 di mana 12 dewa dri Mount Olympus (which terletak btul2 kt atas bangunan New York, Empire State Building) masih wujud dan skang mewujudkn ‘baka’ baru berupa demigod – separuh dewa dan manusia. Zeus (raja dewa) mengesyaki Percy, anak Poseidon (dewa laut) mencuri senjata paling berkuasa di alam maya iaitu ‘penahan petir’ miliknya. Dek kerana itu, Percy sedaya upaya membuktikan dirinya tak berslh dan perlu mengelak drpd berlakunya peperangan antara dewa. Dia gk terpksa hadapi ranjau onak penuh duri (ceh) ngan segala macam bntuk musuh untuk mencari pencuri sbnr di samping menyelamatkan ibunya drpd genggaman Hades (dewa dunia kematian)..tragik..mesti tgok nih!!!

Release Date: 11 FEBRUARI 2010.

 

4. IT’S COMPLICATED (genre: romantic-comedy)

Wut the fuss: crite nih sesuai ditonton oleh mak2 dan bapak2diluar sana yg merasakan cinta tidak hader pada usia yg meningkat..chewahh..it’s a lovely story about “merujuk” setelah bercerai lam kamus org melayu..pasal sepsg suami isteri yg dh bercerai pi tiba2 feeling nk kembali bersama..crite nih best sbb pelakon tiptop je yg berlakon cam Alec Baldwin yg baru jer mng golden globe award untuk best actor in comedy/drama series dri series 30 rock..pastu kite ade gk Meryl Streep yg jugak mng golden globe untuk best actress in muvies utk film Julie and Julia..dan tidak ketinggalan hero tegar Pink Panther – Steve Martin..

Review sket: psal Jane, sorang janda hot beranak 3 yg sukses mengusahakn sebuah kedai roti miliknya. Setelah 10 tahun bercerai, alih2 terjadi satu perkara yg dia dan suaminya sendiri tak pernah harapkn berlaku. Segalanya bermula apabila dey all to-gether2 ke majlis konvo anak lelaki they ol..tetiba terbit satu perasaan seolah2 dorng baru je kenal and perasaan syg yg membuak2..di sinilah berlakunya konflik apabila due2 dh ade bf/gf masing2 and life pon dh tak sama mcm dorang berpasangan dulo..kalo nk tau kesudahan crite yg complicated la sgt nih, jgn lepaskan peluang ke panggung..cewahh

Release date: 18 FEBRUARY 2010.

5. FROM PARIS WITH LOVE (genre: action)

Wut the fuss: ni bukan crite ttg cinta walaopun mmg sume sedia maklom yg kota paris sinonim ngan kisah2 cinta..pi bukan..pastu ramai gk yg ngat nih crite remake James Bond thun 1963 mmndngkn tajuk dan tmpt yg sama..pon bukan gk!!filem yg diarahkan selama 11 mggu ni berlatarkan kota Paris menelan bunje sebyk USD55 juta diarahkan oleh pengarah perancis, Pierre Morel yg mmg sinonim ngan trademarknya – letupan bunga api+aksi kebabomm. Crite nih antare crite yg aku tggu2 kan sebab aku mmg suke lakonan John Travolta esp pas Taking The Pelham 123 n ramai ckp yg film nih akan menampakkan sisi berbeza John drpd crite2 yg pernah die berlakon..agi satu yg bes is film fully action nih menggabongkan John ngan Jonathan Rhys Mayer yg kononnya dorang mempunyai split identity (dorang berbeza pendapat n perangai) yg menjadi nadi kpd crite nih..

Review sket: mengisahkan James Reese yg bekerja sbgai personal assistant kpd duta US di perancis. At the same time die gk sorang ejen perisikan CIA. Pade satu ari die digandingkan ngan sorang ejen khas FBI yg liar dan sukar dikawal yg dihantar ke Paris untuk menghalang serangan pengganas. Walaupon begitu, dorang tidak sehaluan dan selalu bertegang urat menegakkan pendapat masing2. Pendapat sape yg ahernya mng? sile tgok sendirik kat wayang..haha

Release Date: 25 February 2010.

6. SHUTTER ISLAND (genre: seram-psiko-action-history)

Wut the fuss: filem yg bertemakan kegilaan dan krisis emosi nih bukanlah genre baru untuk film2 US.. filem nih bolehlah dikatakan ala filem Spellbound (1945), The Institution (2006), Gone Baby Gone (2007)..kalo korang nah tengok mane2 crite nih sure paham ape yg aku maksudkan..filem nih diadaptasikan drpd novel karya Dennis Lehane, “Shutter Island” yg sukses dijual hamper setengah juta nashkah sekaligus berada dlm senarai “bestseller” kt The New York Time, USA Today dan byk gik..ni gak satu filem yg aku mesti tgok untuk bulan nih..aku mmg suke lakonan Leonardo Dicaprio cam lam The Aviator, The Departed, Gang Of New York etc cos bgi aku Leo nih salah sorang pelakon yg pandai pilih film/watak and die gk ade satu kebolehan meniru mane2 dialek dgn berkesan skali (kalo tak caye tgok balik “catch me if you can” ngan “Blood Diamond”)

Review sket: berlatarkan tahun 1954 mengisahkn 2 pegawai polis, Teddy Daniels (Leonardo Dicaprio) n Chuck Aule (Mark Ruffalo) yg ditugaskan menyiasat kehilangn sorang pesakit mental kronik yg melarikan dri dripada hospital. Teddy mengesyaki pihak pengurusan hospital terlibat lm kes ini tpi cm biasa siasat punya siasat pi still xpat ape2 bukti since pihak hospital gk tak bgi kerjasama. Selain terperangkap kat pulau misteri + ribut taufan yg menggila + rusuhan pesakit2 mental = teddy mula rsa sangsi dan pening2 lalat ttg memori mendiang isterinya yg sering menghantui sepanjg penyiasatan sekaligus ngan kewujudan Chuck dan kewarasan akalnya sendiri..so sape yg gile sebenarnya nih??jom sama2 kite ke panggung yg terdekat!!!!

Release Date: 25 Februari 2010.

 Book of Eli movie poster by moviegoodsposters.

7. THE BOOK OF ELI (genre: futuristic-thriller)

Wut the fuss: Lakonan Denzel Washington yg merupakan actor kulit hitam ke-2 yg pernah meraih anugerah pelakon lelaki terbaik kat Academy Award menerusi lakonan nya yg mantap dlm “Training Days” pd thun 2001..filem post-apocalyptic nih diarahkan oleh adik-beradik Albert n Allen Hughes ngan bajet USD80 juta..untuk korang2 yg maseh blurr ape tuh post-apocalyptic, bolela ngok crite “The Road” (2009)..kalo korang ngok trailer the book of eli nih mmg akan terkesima sampai mulut ternganga luas (cehh) ..pi cam biasala kalo trailer gempak tak semestinya crite best kan..so aku taklah tertggu2 crite nih cam crite Shutter Island, FPWL or Wolfman cos aku dh biase sgt ngok crite genre cmnih..aku tggu review and suggestion dri korang bru aku ke panggung ngok..kalo meh, aku ngok kat bilik dpn laptop jer..huhu

Review sket: berlatarkan zaman post-apocalyptic tahun 2043 slps bumi mengalami kemusnahan besar dek peperangan (arituh film 2012 pon crite cenggini gk pi yg tuh disebabkan banjir-tsunami besar..aih papejelah dorang nih)..ketika tuh, Amerika merupakan tanah gersang ala padang jarak padang tekukur (ahah)..berbekalkan shotgun, pedang samurai and kecekalan, Eli merantau bertahun lamanye berjuang menyelamatkn diri drpd penjahat dan buku yg dipercayai memegang kunci terhadap kelangsungan manusia di bumi..filem futuristic thriller ni dijangka member makna dan pengajaran ttg kemanusiaan secara global..

Release Date: 25 February 2010.

Shanghai January 2010 by Remko Tanis. 

Ade due crite lain yg aku rsa korang tak leh miss gk which r TRUE LEGEND and 14 BLADES yg mana due2 crite ni ditygkn pda 11 FEBRUARI 2010..due2 crite nih gk bergnrekn action-thriller and byk aksi lawan2..memandangkan aku tak punya byk masak nk review, so korang google la sendiri crite nih kat tenet ek..sory lambat post, supposedly aku post artikel nih awal bulan 2 nih tadik pi since sibok sgt ngan assignment and fyp, so baru skang aku pat nk post..jgn ketinggalan utk bace review ku pasal muvies yg akn ditygkan pada bulan march nanti..aku arap pat post seawl mungkin so nnti patla korang bce review lu sblm ngok kt wyg..ceh!!enjoyyy~

4thingsUshouldKNOWb4~cheating_in_the_exam!!!

Posted in i'm as a counselor with tags , , , , , , , on January 26, 2010 by roshleo

This issue maybe sort of LAME for those yg dh grad with flying colors in their college life but for those yg masih di alam university yg bercita2 utk melakukannya atau ingin mengetahui teknik yg betul supaya tak kantoi..u guys should read this. This idea is absolutely from my own observation yg takde kene mengene langsong ngan mane2 “..for dummies” or Wikipedia sort of things..but s a reminder for u ols..this is just for a joke thingy bukan bermaksud aku nk soh korang meniru lam exam..cum on, juz hav sum fun of reading it..dont take it too seriously!!!gaaaahhhhh~

 1. PERIPHERAL is POWER!!!!

 View ImageYes guys, use ur peripheral wisely!want to know the techniques?ok first, time korang nk tiru tuh, make sure korang dh cek line clear..jgn membabi bute jelling pastuh praappp kantoi..susah kene dismiss dri exam n repeat balik sem depan..sakitttt..ok pas cek line clear, make sure gk org yg dok sebelah korang tuh for sure dean list student..kalo tak sampai tahap dean list, at least slalu dpt pling kurang b+..n pling koman pon carikla member2 yg rajin, slalu dtg clas n yg pling penting lagi pandai dri korang..pas cek list sume tuh, first, jgn gelabah!!!kalo gelabah sume tak jadi..adoii tak gune bace post nih..second, make sure muke korang stay in position konon tulis sumthing n tadaa…use ur peripheral s like korang adalah ikan yg sedang mencari mangsanya..haha metaphora takle blahh..make sure gk soalan yg korang tiru tuh betul ngan soalan yg korang ngah wat..

 Scala keberkesanan : kurang skit berkesan since korang bergerak secara solo..kalo tak dpt “persetujuuan” dri org yg ditiru tak gune gk..n kadang2 step nih hanya berkesan kalo ade soklan objective..tuk soklan yg jwb2 tulis tuh..hanya perlu key point..tak perlu salin sebijik2..confirm la kantoi niru..apalaaa

 

2. TEAMWORK is WORKING S A TEAM!!

View Image 

Ok, nih aku ngaku ade wat time kat matrik lu..sape2 yg sematrik ngan aku..korang taulah camne keadaan dewan xam kite..ermm..ok, utk step nih..bilangan “peniru” yg diperlukan lam 5-6 orang!firstly, makesure main-resource korang dudok kat tgh2..yg sebelah knan n kiri resource tu ada sorang dudok..pastuh yg balance 3org tuh dok kat blakng yg tige kt depan (since we r discussing 6 people here)..how it works?ok first, main-resourcer akan jwb satu soklan n pas je die wat soklan tuh..die akan pas soklan tuh ke peniru di sblh kanan nye..care nk pass soklan tuh is by angkat kertas seolah2 anda sedang menjawab soklan kat page2..make sure jgn angkat tggi sgt takot tak tertulis plak yg sblh kanan..at the same time si resourcer bley wat soklan yg kat page 2 tuh..pas jer si peniru di sblh kanan anda meniru, dia akan bgi plak source kat kwn yg kat blkg main-resourcer tuh since kalo diikotkan logic lagi sng nk kasi org yg berada di pukol 8 anda dri pukol6 (can u imagine it??)..after that, tugas diserahkn kpd peniru diblkg main resource utk kasi kat org disebelah knan n kirinya..utk kasi org disebelah kiri tiru plak, korang leh jatohkan sikit dri meja page yg hendak ditiru seolah2 anda sedang menjawab soklan di page yg berikutnya.. teknik ni berlarutan smpila kt soklan teraher..so kirenya kat sini meniru secare teamwork!!

 Scala keberkesanan : boleh digunapakai kalo tmpt exam takde gune number table or cctv yg memantau..kalo bley jgn juz arapkan main resource tuh kasi jwpn..maybe sebelom masok exam bley agihkn tugas sape jwb bab ape sume..so mmg teamwork 100 percent la..kalo lingkup, sume lingkup..mmg teamwork..haha

 

3. CALCULATOR is not only for calculating!!

 Ok, nih agak common kpd pelajar2 yg menggunakan calculator utk mengire kononnye..melalui calculator tView Imageuh korang ley wat mcm2 care utk meniru..ley tulis formula kat blkg, bley set jwpn lam calculator n teknik yg aku ingin tekankn kat sini is calculator passing..how it works?firstly, pakat ngan kwn yg dok sblh utk tidak membawa calculator..n tgh2 exam ckp kt pengawas xam yg terlupe bwk kalkulator n mintak diberi keizinan utk pinjam kt org sebelah..make sure korang wat drama skit time nih..maksud aku make sure si pengwas tdi tak tau yg korang berkwn..wat muke mcm tak pernah berckp ngan org yg meminjam kalkulator anda supaya die tidak suspicious..n time mempassing kn calculator tuh pepandai la cover n tulislah jwpn or berkongsi or berbincang jwpn yg korang tak sure..

 Scala keberkesanan: utk tulis rumus tu mmg berkesan pi makes sure korang salin balik formula yg korang tulis kt kalkulator ke muka hadapan exam paper n after dh salin sume, korang leh padam sume..jgn tgglkan apa2 alibi utk korang ditangkap!!utk calculator passing agak berisiko since kite tak tau si pengawas exam bgi ke tak kite pinjam calculator kwn disebelah n sumtime boleh kantoi kalo tak tau care yg sebetulnye utk meniru.

 

4. GRAFFITI is not only at walls!!

 Ok, nih care pling bijak n kurang berisiko..tpi a bit comot n clumsy..carenyer is tulis sume jwpn2 yg korang tak sempat nk bace (of cos becos of last minit study) kat badan anda esp at ur tummy, peha, etc…pastu time tgh2 exam, gi tandas n selak baju n bukak suar tgok n hafal balik sume bnda yg korang tulis tadi..make sure korang wat nih in less than 10mins cos org berak tak mungkin lebih dri 10mins..nih adalah bertujuan utk mengelirukan pengawas yg menjage diluar tandas..ade satu gik care yg bole terkantoi bile2 mase but still works ..is by tulis rumus2 or possible jwpn kt blkg pintu tandas or tmpt2 yg tersorok..time korang gi tandas at least pat bace refresh memory lu ngan rumus2 yg ditulis tuh..

 View Image

Scala keberkesanan: yg tulis kat badan mmg berkesan pi time management kene jage supaya tak disuspicuos oleh pengawas exam..pi yg tulis blkg pintu tu a bit risky cos pengwas exam tu pon pernah jadi student so ape2 yg melibatkan penggunaan tandas mmg dorang ley spot on dulu.so watch out jelah..haha

 Ok, tuh jer steps yg aku ley kongsi ngan kengkorang..frankly speaking..aku taknah wat mane2 steps kat atas kecuali num2 n 3..aku ade masalah skit utk gune peripheral aku since aku mmg kowat gelabah kalo bab tiru2..pi some of my frens mmg takde masalah langsong nk meniru..but guys, just s a reminder..teknik2 nih just utk subjek2 yg susah n mmg korang kene tiru utk survive..sbb bagi aku paling best time pat result nnti is when korang jwb stiap satu soklan tu atas tetek peloh korang sendiri..sbb kalo meniru korang mmg dpt result gempak pi s wut byk lect or teachers said that..tak berkat n menipu diri sendiri..papehal pon korang leh pk sendiri cos suma dah besa2 n panjang2..haaaahhhh!