Archive for August, 2010

movie.review : BLINDside

Posted in muvie review with tags , , , , on August 23, 2010 by roshleo

blind side movie

Film : Blind Side

Pengarah: John Lee Hancock

Pelakon:  Quinton Aaron as Michael Oher, Sandra Bullock as Leigh Anne Tuohy, Tim McGraw as Sean Tuohy, Kathy Bates as Miss Sue

Genre: Family Drama – Sports

Release Date: March 12, 2010

Synopsis:

Mengisahkan mengenai perjalanan kehidupan sebenar seorang pemain football terkenal Michael Oher. Michael dilahirkan dlm kluarga yg kucar kacir dan mempunyai ibu seorg penagih dadah dihantar kpd kluarga angkat sejak kecil lagi. Walaupun bersekolah di Christian School yg merupakan sebuah sekolah elit, tetapi Michael selalu merasa rendah diri disebabkan kemiskinan dan bentuk fizikalnya yg besar. Di sinilah permulaan penceritaan di mana Michael bertemu dgn sebuah kluarga kaya yg baik hati. Pada mulanya si isteri lakonan Sandra bullock kasihan melihat Michael berjln seorg dri tanpa hala tuju yg membawa beg plastic berisi pakaian lalu menwarkan nya utk tggl di rumah mereka. Mereka seisi rumah melayan Michael penuh kasih sayang; membelikannya pakaian baru dan juga kereta. Pada masa yg sama juga, mereka push Michael untuk aktif dalam sukan football melihatkan saiz Michael yg besar. Akan tetapi, untuk aktif dlm sukan, Michael juga perlu mendapt result yg baik dlm akademiknya menyebabkn kluarga angkatnya tadi mengupah seorg tutor peribadi. Inilah antara perjalanan hidup Michael yg hidup dlm sebuah kluarga kulit putih yg betul2 menyokong dan menyayangi Michael s their own son dri peringkat high school , university dan sehinggalah Michael berjaya as one of the best player in football. Blind side mendapt namanya drpd position seorg offensive lineman yg mem”blind-side”kan pihak lawan.

Why it’s N0T!!!:

Boring kalo korang tak minat family drama and lagi boring kalo korang mmg tak minat sukan. Jln cerita ok walaupun tak berkembang sgt. Untuk mereka2 yg cepat bosan, mmg tgh2 crita agak bosan dan rase mcm lame jer.

Why it’s H0T!!:

Bagi mereka yg minat crita2 yg inspired, mmg best crite nih. Korang akan dpt merasai sendiri bagaimana kesusahan Michael untuk berjaya as one of top footballer. Bynk gak motivasi yg kita dpt dri tonton crite nih antaranya kebahagiaan dan kesenangan tidak dtg dgn sendirinya dan bukan diturunkan dripada ibu bapa kita..ia adalah atas usaha kita sendiri!ia juga mengajar kita supaya tidak memandang rendah kpd seseorg kerana kita tidak tahu akan kebolehan dan bakat yg ada pda mereka dan selalulah tolong menolong antara sesame insan. Antara yg hot gak is the chick, anak kpd Sandra bullock lakonan…..pergh she’s so beutifull!!!film ni gk ada mengajar kite sedikit sebyk mengenai sukan football yg tidak begitu popular di asia.

Moviemeter: 3/5

Suggestoxic: boleh tgok pi jgn tgok kat wayang!crite2 cmnih akan wat korang mengantok yg amat lam pawagam. Tapi untuk korang2 yg mmg susah nk trima drama, tak yah tgoklah..sbb mmg slow and agak membosankan even tho byk memberi motivasi and inspiration..

Advertisements

aku tidak boleh simpan duit!!

Posted in i'm as a counselor, ngerepak sik abis2.., sikda.kerja.polah kerja!! with tags , , , , on August 23, 2010 by roshleo

aku tak boleh simpan duit..tapak tgn aku berbentuk leper yg memberi makna aku bukanlah seorang yg berjimat cermat..aku seorang yg suka merancang life dan kewangan aku tapi kalo berbelanja..aku tak kesah berape ringgit yg kluar..janji aku puas berbelanja..sampailah satu tahap yg aku mmg amat perlukan duit..perlukah aku melantik perunding kewangan untuk masalah aku ini?parah sgtkah sudah masalah berbelanja aku??i need help dri org yg pandai berjimat cermat..bukan mcm aku ;P

KEK LAPIS SARAWAK..~

Posted in sikda.kerja.polah kerja!! with tags , on August 18, 2010 by roshleo

assalamualaikum sume kwn2..kali nih post special skit sbb nk promote kt u all sume kek lapis swk yg mmg dtg dri swk dan dibuat oleh org swk sendiri..(bukan yg tiruan okey)..aku juz tolong kwn aku berniage so kalo nk beli byk boleh order and kemungkinan dpt pesanan dlm minggu hadapan..tpi special offer utk mggu nih sahaje sehingga hari sabtu (21 August 2010)  untuk 6 kek yg ade kt bwh nih..diskaun rm2 ringgit!!!

KEK LAPIS COKLAT ALMOND
KEK LAPIS BETIK
KEK LAPIS MUTIARA
KEK LAPIS PESONA

KEK LAPIS PUDINA

KEK LAPIS PUNCAK KASIH

CEPAT order sekarang sblum terlmbt!!!!kek lapis yg ada kat atas ni hanya tinggal SATU sahaja sehingga post ini ditulis..jadi sekiranya anda beli kek dlm minggu nih, gerenti dpt trus (tu pun kalo anda cepat!!)..untuk bertanyakan mengenai harga dan cara pembayaran, bolehlah menghubungi/SMS di talian 0192851169 (ALYA) atau 0133754756 (ROSLY).

rosly

Posted in muvie review, ngerepak sik abis2.. with tags , , , , on August 12, 2010 by roshleo

Jgn mudah percaya pada individu yg anda baru kenali melebihi kepercayaan anda kepada org yg anda kasihi. Kepercayaan atau trust adalah merupakan tunjang kepada satu2nya perhubungan. Tanpa wujudnya kepercayaan, cinta atau kasih yg terbina bukanlah satu yg abadi. Cinta yg abadi berpaksikan kejujuran bersulamkan kasih sayang. Cinta yg abadi pasti kekal azali. Mengupah seseorg utk membuktikan kecintaan/kecurangan pasangan kita bukanlah satu idea yg bijak apabila kelak sbnrnya menjeratkn diri kita sendiri. Cubalah belajar untuk percaya kepada pasangan kita dan jgn mudah mendengar drpd sumber yg tidak diketahui kesahihan sesuatu cerita atau berita yg baru kita dengari. Belajarlah untuk berbincang dengan pasangan sekiranya terdapat salah faham atau kekeliruan dlm perhubunagn. Keseronokan dlm perhubungan bukanlah terletak pada pertemuan dua hati semata2 tetapi keseronokan drpd kepercayaanyg kita berikan kpd pasangan untuk menjaga/menyayangi dan menemani kita pada waktu susah atau senang. Itulah kemanisan cinta yg saya belajar drpd dua insan yg sudah lama mendirikan rumah tangga tetapi masih tersemai kasih yg meluap2 seperti baru menginjak ke alam perkahwinan iaitu ibu dan ayah saya. Nasihat ini bukanlah untuk yg sudah/akan mendirikan rumah tangga semata2 tetapi kepada universal penghidupan melalui alam persahabatan. Kita tak boleh hidup bersendirian dan kita perlukan teman bukan sahaja untuk disayanagi tetapi ditolongi dan dikasihi. Ingat sayang dan kasih itu bukanlah drpd kata akar yg sama. Jadi pendefinisian juga berbeza. Tell me im lame for discussing this topic, but this is how/what I feel at this moment. Thank you Daniel J. Murphy for a wonderful screenplay of CHLOE..julianne moore and Amanda sayfried are 2 osem ladies in the film..its really opening my eyes of what actually happen out ther in the lover community..lastly, Amanda Sayfried is the next Kate winslet, I bet u’ll be accepting ur first grammy in 3-5 years time..good job for two consecutive muvies (dear john and chloe)..=P

p/s: based on the true story of CHLOE (2010)

DEAR DAD

Posted in muvie review, ngerepak sik abis2.. with tags , on August 4, 2010 by roshleo

im so sorry for not being there with u at the time u really need me..every night before i sleep i pray to Allah for taking care of you as well as mum..i know im a little stubborn right now but i dont have choices..i have to get a job so that i can take care of u n mum..insyallah when all going smooth according to my plan..i will be there to take care of u..i really need to talk to someone right now but everyone seems have their own problems..i can only talk to myself n u know wut.. i really2 miss u n mum..insyallah during this raya we all will be like one happy family again like before and do please promise me to take a good care of urself n mum and pray for my good journey here in kl..

your son.

(from DEAR JOHN film)