Archive for the ngerepak sik abis2.. Category

aku tidak boleh simpan duit!!

Posted in i'm as a counselor, ngerepak sik abis2.., sikda.kerja.polah kerja!! with tags , , , , on August 23, 2010 by roshleo

aku tak boleh simpan duit..tapak tgn aku berbentuk leper yg memberi makna aku bukanlah seorang yg berjimat cermat..aku seorang yg suka merancang life dan kewangan aku tapi kalo berbelanja..aku tak kesah berape ringgit yg kluar..janji aku puas berbelanja..sampailah satu tahap yg aku mmg amat perlukan duit..perlukah aku melantik perunding kewangan untuk masalah aku ini?parah sgtkah sudah masalah berbelanja aku??i need help dri org yg pandai berjimat cermat..bukan mcm aku ;P

Advertisements

rosly

Posted in muvie review, ngerepak sik abis2.. with tags , , , , on August 12, 2010 by roshleo

Jgn mudah percaya pada individu yg anda baru kenali melebihi kepercayaan anda kepada org yg anda kasihi. Kepercayaan atau trust adalah merupakan tunjang kepada satu2nya perhubungan. Tanpa wujudnya kepercayaan, cinta atau kasih yg terbina bukanlah satu yg abadi. Cinta yg abadi berpaksikan kejujuran bersulamkan kasih sayang. Cinta yg abadi pasti kekal azali. Mengupah seseorg utk membuktikan kecintaan/kecurangan pasangan kita bukanlah satu idea yg bijak apabila kelak sbnrnya menjeratkn diri kita sendiri. Cubalah belajar untuk percaya kepada pasangan kita dan jgn mudah mendengar drpd sumber yg tidak diketahui kesahihan sesuatu cerita atau berita yg baru kita dengari. Belajarlah untuk berbincang dengan pasangan sekiranya terdapat salah faham atau kekeliruan dlm perhubunagn. Keseronokan dlm perhubungan bukanlah terletak pada pertemuan dua hati semata2 tetapi keseronokan drpd kepercayaanyg kita berikan kpd pasangan untuk menjaga/menyayangi dan menemani kita pada waktu susah atau senang. Itulah kemanisan cinta yg saya belajar drpd dua insan yg sudah lama mendirikan rumah tangga tetapi masih tersemai kasih yg meluap2 seperti baru menginjak ke alam perkahwinan iaitu ibu dan ayah saya. Nasihat ini bukanlah untuk yg sudah/akan mendirikan rumah tangga semata2 tetapi kepada universal penghidupan melalui alam persahabatan. Kita tak boleh hidup bersendirian dan kita perlukan teman bukan sahaja untuk disayanagi tetapi ditolongi dan dikasihi. Ingat sayang dan kasih itu bukanlah drpd kata akar yg sama. Jadi pendefinisian juga berbeza. Tell me im lame for discussing this topic, but this is how/what I feel at this moment. Thank you Daniel J. Murphy for a wonderful screenplay of CHLOE..julianne moore and Amanda sayfried are 2 osem ladies in the film..its really opening my eyes of what actually happen out ther in the lover community..lastly, Amanda Sayfried is the next Kate winslet, I bet u’ll be accepting ur first grammy in 3-5 years time..good job for two consecutive muvies (dear john and chloe)..=P

p/s: based on the true story of CHLOE (2010)

DEAR DAD

Posted in muvie review, ngerepak sik abis2.. with tags , on August 4, 2010 by roshleo

im so sorry for not being there with u at the time u really need me..every night before i sleep i pray to Allah for taking care of you as well as mum..i know im a little stubborn right now but i dont have choices..i have to get a job so that i can take care of u n mum..insyallah when all going smooth according to my plan..i will be there to take care of u..i really need to talk to someone right now but everyone seems have their own problems..i can only talk to myself n u know wut.. i really2 miss u n mum..insyallah during this raya we all will be like one happy family again like before and do please promise me to take a good care of urself n mum and pray for my good journey here in kl..

your son.

(from DEAR JOHN film)

happy new year!! (belated)

Posted in ngerepak sik abis2.. with tags , , , on January 8, 2010 by roshleo

aku tak rsa terlambt utk wish korang2 slamat thun baru 2010. yeah, thun bru, azam baru n kehidupan yg baru. bagi aku mcm singkat jer life skang nih..baru asa mcm smlm jer eve tuk 2009 dh masok 2010. 2010, thun yg pling byk curve utk aku since thun nih insyallah aku akan menggenggam segulong ijazah n kalo dh ade degree tu so kenalah ada job utk sare aku dan family aku. mak aku dh ckp awal2 soh carik kerja kat kuching pi hati aku kuat nk keje kt kl gk. tak tau sbb ape, mybe sbb dh lame tggal kl (almost 6yers) so rse cm rugi tak kaut keuntungan/kerja kat sini. gi pon sini byk peluang pekerjaan. ntahla, at the same time nk gk balik keja kat kuching or bintulu since selepas aku sek menegah, mcm kurang jer msa aku spend tuk mak bapak aku..agipon mak bapak aku due2 dh tue n tak berape sehat..so s anak sulong aku pikul tanggungjawab utk sare n jage dorang. kawen?ha tu satu cerite lain, calon dh ade pi is she the right girl?keep questioning. malas asenye kalo aku bukak sume crite2 family n kisah2 future aku. biarla ia terjadi secare natural tanpa aku predict or pikirkan. so skang bukak pasal crite resolution tuk thun baru!thun nih aku tak nk wat resolution yg tah pape yg mustahil utk org normal cm aku nih ley sempurnakan. aku juz nk 3aims : mesti grad gk sem nih, dptkan pekerjaan yg masyuk and lastly beli kreta utk redeem my 6yers.

rse takut plak kalo bukak crita 5/6 bulan yg akan dtg cos for sure itu satu kehidupan yg baru utk aku. no more university student, no more class, no more relax2, no more kuar2 ngan kwn2, meet new frens/ofismate/roomates, ermm itulah seperti yg aku taip kt atas tdi, kalo dipikirkan mmg scary gkla cos sepanjg kehidupan aku, thun 2010 is one of those yers yg bnr2 menguji sejauh mana kebolehan aku utk berdiri/berdikari atas kaki sendiri. kite sume tau yg kite takkan sentiase bersame2 ngan kwn2 yg pernah kite gelak2/hangout smpi ari tue. spti kate pepatah stiap pertemuan mesti ada perpisahan. so guys, juz telan sume perpisahan/pertemuan cos itu adalah lumrh kehidupan. wa sedihla pulak.haha..

ok tak nk crita bnde2 emot nih, so aku switch ngan satu challengge baru utk aku di tahun baru nih..kalo bley aku nk tonton at least satu movie for a week. sblm nih aku mmg kaki wayang gk pi taklah smpi satu muvie satu mggu..pi since aku nk redeem segala kesusahan dan ketensenan of final sem and of cos with my FYP, so kire berbaloila jugak aku wat challenge yg agak costly nih.haha..so tggu jela review filem dri aku (tu gk satu challenge tuk aku.haha)..ok then, mata pon dh ngantok..smg azam tahun baru kta tuk thun nih menjadi kenyataan.aminnn

bz bz bz!!!

Posted in ngerepak sik abis2.. with tags , , , , on April 6, 2009 by roshleo

wa…am so freak-ing-ly bz right now..ive got 3more papers to go!!!hopefully im doin well this sem~btw..dont forget to vote for kris allen n allison in AI s8!!sexyface FTW!!!also for those who watch akademi fantasia s7..afundi hafiz n aishah “okedeyy”…c-ya sun!!!

rapidshareFEVER!!pls help~~anyone??

Posted in ngerepak sik abis2.. on February 11, 2009 by roshleo

aku tak tahu pesal skang nih aku giler sgt nk donlot crite..smpi tak study asek carik links rapidshare utk donlot crite, album, series dan jugak american idol S8 fever yg tgh meluhap2 kat tv..seb baik smlm aku berpuasa tak bukak laptop sbb pgi tdi aku bru aje abis midterm dsp..alhamdulillah..aku dpt jwb sume soklan cume satu silly soklan yg aku rse nk je bukak buku nota yg aku simpan kat dlm desk meja exam..seb baiklah aku nih ada gak terselit kejujuran n ihsan..kalo tak kluar jer lec trus ushar2,jelin2 kat solution..mcm budak forener dok sblh aku..berani giler lah bdk tuh..aku salute!!even OOK (othman khalifa-lecturer DSP) lalu sblh dier pon msih smpt gik nak jelin2 kat paper mmbr dier..oi tuh head of dept lah sengal..kalo ko kne tgkp tak pesal2 trus kne dismiss..bengang aku tgok org mcm tuh (padahal aku jeles jer sbnrnyer die pat ushar tgok solution..)haha..

ok berbalik kpd addiction aku tdi..kalo ade kesempatan jer ade jerlah bende yg aku nk donlot..smpi dh nk abis dh space xternal aku..urghh rse cam nk beli 1tera trus..biar berbuih2 molot aku pastu..haha~skang nih aku ngah hebat donlot series gilmore girls smpey sezen 7..baru 3sezen donlot..ade 4gih..doakan aku utk habiskan donlot sblm akaun aku tmt on 23feb nih..tpi rse cm nak smbong gih..haha..aku skang ngah hebat dilanda kemaruk ngan american idol..aku salutlah org2 america nih kalo bab nyanyi2..sore dorang..aduh..sedeh aku ngok org malaysia..yg dtg ujibakat yg btul2 berbkat seciput jer..yg eksen jer byk..timing tol!!kalo aku jadi paula,kara,simon n randy..grenti aku pisan trus kat kodak theater tuh nk milih sape masok peringkat strusnyer..skang ngah sebok nk tau spe masok top 36 jer (mlm sok bru dpt donlot)..hopefully my idols dpt masok sumenyer..aku root of byk contestants this time compared last sezen (cos aku ngok tak tgok jer last sezen)..for guys, aku arap KRIS ALLEN masok top12..urgh his voice is so goddess!!tpi yg bes nye aku dgr die dh dpt msok top 36 even though kat us tak air gi AI nih..haha~ the other guys yg aku root for top12 r like DANNY GOKEY..sore soul dier is so..(speechless dow)…plus die ade history yg menyebabkan nyanyiannye mcm tuh..die baru jer kematian istri yg terchenta sbbkan satu penyakit yg istri die hidap dri kecik agi..yg lain mcm theaterical voice ADAM LAMBERT..he is so talented in singing s well s in theatering..KENNY pon aku minat gk evendo bru berusia 16 thun..die suke bwk lagu jason mraz tpi ikut cre die sndri..not to much on jason’s way…n root gak for MATT GIRAUD, piano player yg nyanyi lagu “i dont wanna be” time audition..very talented!! nerdy that want randy call him by noob-dog also gewd..his name is ANOOP DESAI..good voice yet educated (ade master okay)..the other like JORGE NUNEZ (his face remind me of one of my fren back there in tunaz)..haha…also NATHANIEL..the softy n souly talented!!

for the ladies..i make some lists to root for like ARIANNA AFSAR, CASEY CARLSON (she’s so beautiful n she sang “thousand miles” in her audition..good song choice i gess..), suke gk ngan JOANNA PACITTI..pernah jadik artis tpi kecundang..nih kes sme mcm yg masok one in a million tuh..haha..KENDALL BEARD (the brunett one yg suke nyanyi lagu country)..ANNE MARIE pon aku suke gk!!very humble n blurr..FRANKIE JORDAN also gewd..our next amy winehouse i gess..sore sejibik mcm amy..MEGAN pon aku suke..ibu tunggal yg terpkse mmbesarkan ank sorang2..uishh sadis plak kalo nk crite kt sini…tuh jelah kot name2 yg aku root utk top12..nih kalo aku jadi juri n kalo aku sorang yg tgok n undi..majority tak tau agik..just finger-crossed for them!!

okeylah ari pon dh lewat nih..aku nk balik n nk bangun awal pgi sok cos ade midterm eap..rsenye nk kuar esay psal war..”is war is the best solution in dispute..”..argumentative one..argh..ini esok punye pikir..mlm nih tido n abiskan donlot..wuhuu~~ jumpe lagi!!

MALAMyangKELAM~

Posted in ngerepak sik abis2.. with tags , , , , on February 5, 2009 by roshleo

aku dok sorang2 je lam clas nih skang..jam dh menunjukkan pukol 1.44 pgi..aku mmg slalu lepak kat econ mlm2..slalunya at least ade sorang kwn aku yg temankan..tpi mlm nih aku sorang jer..dhlah ni mlm jumaat..wow~mcm2 bende brmain di benak fikiran!!seyesly aku rse mcm ade something jer tgok aku skang nih..somewhere kat luar cermin!! ok back to my first line..econs ni adalh slh satu kuliyah yg ade kt uia nih..aku suka sgt ngan uia nih cos bgi kiteorg wifi free ol around uia except at our own ruum..aku pon tak phm mengape diorng kemut sgt nk men block2 nih..sian aku tgok mamat2 forener lpk smpi larut mlm kat cafe semata2 nk surf(oh btw,kafe kiteorg pon ley acsess tenet!!) mlm nih aku kene berade kat econs cos aku kne carik source psal eap nyer subject..eap nih eanglish for academic purpose which is term paper kiteorg kne wat esay psal argumentative..my topic is about RFID thingy..peninlah kepala nk crik sos nih..aku tak retilah gune ieee tuh..seyesly time seminar ade ngajar cmne nk carik sos jurnal gune ieee..tpi time tuh aku rancak berbual ngan cosmate aku..aku pon tak sure crite psal aper..yg pastinyer aku mmg tak take attention langsong psal ieee nih..skang bru padan mke aku!!aku pon skang tgh lyn american idol..baru puhas hati aku dh donlot sume latest nyer episode for season 8 nih..skang nih aku ngah langgan rapidshare..so rase rugi plak kalo tak gune..and skang gk aku ngah layan gile camera tebaru aku nikon tuh..aku siap amik mcm2 gmbr dri nikon tuh..ak skang tgh belajar cra nk shot macro..

one of the pic tht i applied macro snap on it!!

one of the pic tht i applied macro snap on it!!

ermm kalo nk tgok hasilnyer, bleylah go thru kat aku nyer flicker.. http://www.flickr.com/photos/roshleo/ ..bgi2 lah komen yg membine yek..next time aku post gmbr kat situ..maybe gmbr utk pelajaran len plak..ermm~tak sabar nk tggu weekend nih..big plan u ol..haha..keylah nk smbong nga eap aku yg tak jumpe2 so dri tadik..c-ya~bye oll