Archive for danny boyle

muvieREVIEW:slumDOGmillionAIRE~chaiwalla rules!!

Posted in muvie review with tags , , , , , , , , , , on February 9, 2009 by roshleo

Rated: R slumdog-poster

Runtime: 2 hrs

Genre: Dramas

Theatrical Release: Nov 12, 2008 Limited

Box Office: $77,425,785

Starring: Dev Patel, Irrfan Khan, Anil Kapoor, Madhur Mittal, Freida Pinto

Director: Danny Boyle

Screenwriter: Simon Beaufoy
Producer: Christian Colson
Composer: A.R. Rahman
Studio: Fox Searchlight Pictures

Jamal Malik berada di suatu lokap tatkala cerite ini membuke tirai setelah memperkenalkan 4 produksi yang terlibat dlm usahasama penerbitan. Die ditampar, dikenekan renjatan elektrik, dan direndam kepalanya kedlm air..

kepale jamal direndam ke dlm baldi..

kepale jamal direndam ke dlm baldi..

masih samar2 dibenak  fikiran aku ape sebnrnye kesalahn yg dilakukan oleh jamal..terpapar di skrin monitor satu soklan yang kemudiannya disusuli oleh beberapa pilihan jawapan..

“Jamal Malik is one question away from winning 20 million rupees. How did he do it?

A: He cheated

B: He’s lucky

C: He’s genius

D: It is written

………………..”

Aku  masih tak paham ngan soklan ini..kalo nk mntk jawapn awal aku..maybe aku pilih A since ltr blakang crite ni mcm nk gmbrkan corruption institution kat india..no offense but mmg india slalu digmbrkan ngan corruption tak kesahlah lam ape bidang pon tapi yg pasti yg slalu kuar tv is corruption oleh pihak keselamatan like polis, security etc. aku smkin tertarik nk tgok lagi ape sbnrnyer filem nih..ditambah lagi ngan music2 kontemperary Indian..pergh it’s so heartbeated!!

Slps kluar drpd set lokap tdi..penonton kemudiannya dibawa mengimbau ke zaman kanak2  jamal di mana dia tggl bersama abangnya Salim dan ibunya..babak first yg memperkenalkan salim as abang kpd jamal di mana dorang dikejar oleh 2 org polis setelah kantoi bermain bola lisut bersama beberapa org rakan setinggan dorang di kawasan airport runway..polis tadi mengejar jamal n salim sehingga smpai ke kaw rumah dorang di mana babak tersebut memperknalkan pula wtk ibu jamal..ibu jamal digmbrkan agak mude pde usianyer..aksi babak kejar mengejar antare pihak polis dan jamal bersame abangnyer is for me cukup dramatic..disusuli dgn lagu “o..saya” by A R Rahman n MIA, serta sinematografi yg lebih memfokuskan kaw kejiranan setinggan yg begitu dhaif boleh membuatkan liang2 roma anda bergerak sama dgn langkah larian jamal n salim..”adakah kawasan perumahan mcm nih masih wujud di india?”..kple juge berfikir bersama2 dua bijik mata yg tak begitu bundar ini..

kawasan setinggan yg ckup dhaif

kawasan setinggan yg ckup dhaif

aksi dikejar polis

aksi dikejar polis

 

Slps scene kejar mengejar  tdi, masok pule ke set dlm kelas..salim dan jamal di benak fikiran merupakan pelajar yg begitu kuat bermain tetapi mls belajar sbb scene dkt kelas menunjukkan mereka terpaksa ditarik dan diseret ke dlm kls oleh ibu dorang..keadaan kelas yg begitu dhaif  juge menyebabkan saluran darah dri serebelum ke saraf tunjang betul2 mengecut..betape susahnyer dorang nk blajar..berpadat n takde meja sendiri nk ltk buku even dudok kat lantai..pergh naseb baik aku tggal kat Malaysia..getis hati aku..kene plak cekgu yg kuat menghempas buku kat meje n budak2 pon kdg2 jadi meje utk die lpskan geram..masok2 jer salim n jamal ke dlm kelas, salim trus dihempas dgn buku “3 musketeers” dan cikgu dorang menggelarkan salim n jamal as 3 musketeers..where salim as porthos and jamal as athos..

wut a pity faces!!salim (left) and his bro jamal in the class

wut a pity faces!!salim (left) and his bro jamal in the class

and the other musketeer??haa babak nih adalah babak yg pling crucial skali lam crite nih..kalo korang termiss sbb sebok men forward2 or mmg tgok skip2..korang takkan paham crite nih sampai habis..

Slps babak kat dlm kelas, penonton dibawa plak ke scene present di mana jamal masih disoal siasat oleh pihak polis atas dakwaan cube menipu dlm prog “who wants to be a millionaire”..babak ini adalah kesinambunagn drpd babak die diikat, dikenekan renjatan letrik..pengacara rancgan itu iaitu lakonan anil kapoor menyerahkn jamal kpd pihak polis utk disoal siasat kerana meragui segala jwpn yg betul diberikan oleh jamal sedangkan jamal uneducated, kerje sbgai operator n merupakan anak yatim piatu yg hidupnyer melarat (dorang jadi anak yatim piatu since kampong dorang dikepung oleh pihak anti-islam..kalo tak silap golongan penganut hindu yg membunuh ibu dorang in front of their eyes..time nihlah dorang berjumpe ngan the third musketeer which is latika)..

latika the third musketeer

latika the third musketeer

 

Mereka sejak kematian ibu tggal merata2 tmpt spti kat kaw pelupusan sampah sehingga dibawa oleh satu agensi yg merekrut anak2 yatim nih utk mengemis sehingga ade yg disuruh menghafal satu lagu klasik india diikuti dgn lenggok nyer skali..yang pling sadisnyer apebile dh hafal lagu tu skali ngn lenggok yg betol, kanak2 tadi dibutakn matanyer utk tujuan mengemis..dkt sinilah peranan salim sbgai abang yg betul2 meruntun jiwe aku sbgai seorg penonton..tatkala die menyelamatkan adiknyer drpd dibutekan mata dan melarikan dri dgn melompat ke dlm gerabak kerete api..dan di sinilah pula permulaan utk kisah hidup seterusnyer salim n jamal..mereka hidup , tido dan mkn semuenyer dlm kereta api itu…mkn hasil drpd mencurik dan menjual balik brg mknn tadi kpd pengune2 keretapi yg lain..

Crite ini juge mengupas mengenai kasih saying antre adam dan hawe..latika as the 3 musketeer berpisah dgn salim n jamal pda babak mereka melarikan diri dari agency yg merekrut mereka as pengemis..apabila dewasa, jamal masih bertekad utk mencarik latika..latikalah yg sebenarnya menjadi pendorong utk jamal trus menjalani kehidupan..latika apabila dewasa disimpan oleh javed aka mayor kat kaw tuh..org yg pling berpengaruh dan berkuasa utk melakukan ape shje yg dikehendakinyer..latika once said tuh jamal yg die menggemari rancangan “who wants to be a millionaire” cos itu shajelah jalan yg ade utk escape..escape dri segala musibah yg melanda hidup dan satu2nyer  jln utk “walk into another life”…

latika dh dewase..hot chick!!

latika dh dewase..hot chick!!

 

Yg menarik nyer crite ini is becos dlm prog “WWTBAM”,jamal disoal setiap soklan yg mempunyai kaitan dgn hidupnyer..stiap soklan mempunyai flash back ttg bagaimane jamal berdepan ngan situasi yg sebenarnyer menjwab persoalan itu..hanya satu dua soklan jer yg takde kaitan tpi die manage to answer it since first: pengacare ranc itu cube utk sabotaj jamal dgn mmbri clue jwpn yg slh ..and second: random gess by him..

Sekirenyer korang dh tertarik nk tgok..aku rse korang kene bce smpi sini shje since spoiler yg strusnyer  aku nk bgi mmg akn menyepoilkan minat anda utk menonton crite nih..

Klimaks crite nih is when the last question of 20 rupees amount of money bertanyekan mengenai “what was the name of the third musketeer?”…

soklan last yg membawa nilai 20 million rupees

soklan last yg membawa nilai 20 million rupees

you ol taukan yg jamal n salim last pgi ke klas when cikgu dorang ajar psal 2 musketeer which r porthos n athos..but the third musketeer is not known since kaw kediaman dorang dikepung oleh pihak anti-muslim on that day n also they lost their mom on the same day…so in this case, jamal make a random gess after he used the third talian hayat which he called his brother the only relative he had..but his brother gave that phone to latika and ask latika to run from the house of javed (org yg menyimpan latika) by using his car..so jamal actually talk to latika n ask her about the answer..latika don’t know the answer but she manage to convince jamal that she olready safe n waiting for jamal..jamal make a random gess n pick “aramis” as the final answer..yess it is aramis!!

detik2 kemenangan~

detik2 kemenangan~

At the end of the story, it shows that jamal n latika meet at railway station with 20 million rupees in his pocket (just a methaphore)..and they eventually walk to another life..(happy ending story even doh salim got shot by org2 javed)…pengahiran crite ni gak menjwb persoalan yg tertera kat monitor pda awal2 crite dgn memberi  jwpn “D: IT IS WRITTEN……”

It's written

D: It's written

 

After an hour reviewed bout this movie..aku rsa berbaloi giler kpd sesape yg nk tgok crite nih..byk unsur2 positive dipaparkan spti elemen kekeluargaan, kasih saying, pengorbanan, independence, dan jugek keyakinan utk trus menjalani kehidupan ini..kdg2 anda tak perlukan ilmu setinggi gunung or otak yg genius utk survive..cukuplah anda mempunyai pengalaman hidup kerna hanya pengalaman yg mampu memandu ilmu yg setinggi gunung utk sampai betul2 di puncak nya or hanya pengalamn sahaje yg mampu meletakkan otak yg genius berada betul2 di tempat yg sepatutnyer dan selamat..

my 2nd best muvie for 2008!!

my 2nd best muvie for 2008!!

 

Selamat menonton and please share ur opinion regarding this movie!!

MY MUVIE RATING:

   4 faces of bling-bling

(4 FACES OF BLING-BLING EYES)