Archive for exam

4thingsUshouldKNOWb4~cheating_in_the_exam!!!

Posted in i'm as a counselor with tags , , , , , , , on January 26, 2010 by roshleo

This issue maybe sort of LAME for those yg dh grad with flying colors in their college life but for those yg masih di alam university yg bercita2 utk melakukannya atau ingin mengetahui teknik yg betul supaya tak kantoi..u guys should read this. This idea is absolutely from my own observation yg takde kene mengene langsong ngan mane2 “..for dummies” or Wikipedia sort of things..but s a reminder for u ols..this is just for a joke thingy bukan bermaksud aku nk soh korang meniru lam exam..cum on, juz hav sum fun of reading it..dont take it too seriously!!!gaaaahhhhh~

 1. PERIPHERAL is POWER!!!!

 View ImageYes guys, use ur peripheral wisely!want to know the techniques?ok first, time korang nk tiru tuh, make sure korang dh cek line clear..jgn membabi bute jelling pastuh praappp kantoi..susah kene dismiss dri exam n repeat balik sem depan..sakitttt..ok pas cek line clear, make sure gk org yg dok sebelah korang tuh for sure dean list student..kalo tak sampai tahap dean list, at least slalu dpt pling kurang b+..n pling koman pon carikla member2 yg rajin, slalu dtg clas n yg pling penting lagi pandai dri korang..pas cek list sume tuh, first, jgn gelabah!!!kalo gelabah sume tak jadi..adoii tak gune bace post nih..second, make sure muke korang stay in position konon tulis sumthing n tadaa…use ur peripheral s like korang adalah ikan yg sedang mencari mangsanya..haha metaphora takle blahh..make sure gk soalan yg korang tiru tuh betul ngan soalan yg korang ngah wat..

 Scala keberkesanan : kurang skit berkesan since korang bergerak secara solo..kalo tak dpt “persetujuuan” dri org yg ditiru tak gune gk..n kadang2 step nih hanya berkesan kalo ade soklan objective..tuk soklan yg jwb2 tulis tuh..hanya perlu key point..tak perlu salin sebijik2..confirm la kantoi niru..apalaaa

 

2. TEAMWORK is WORKING S A TEAM!!

View Image 

Ok, nih aku ngaku ade wat time kat matrik lu..sape2 yg sematrik ngan aku..korang taulah camne keadaan dewan xam kite..ermm..ok, utk step nih..bilangan “peniru” yg diperlukan lam 5-6 orang!firstly, makesure main-resource korang dudok kat tgh2..yg sebelah knan n kiri resource tu ada sorang dudok..pastuh yg balance 3org tuh dok kat blakng yg tige kt depan (since we r discussing 6 people here)..how it works?ok first, main-resourcer akan jwb satu soklan n pas je die wat soklan tuh..die akan pas soklan tuh ke peniru di sblh kanan nye..care nk pass soklan tuh is by angkat kertas seolah2 anda sedang menjawab soklan kat page2..make sure jgn angkat tggi sgt takot tak tertulis plak yg sblh kanan..at the same time si resourcer bley wat soklan yg kat page 2 tuh..pas jer si peniru di sblh kanan anda meniru, dia akan bgi plak source kat kwn yg kat blkg main-resourcer tuh since kalo diikotkan logic lagi sng nk kasi org yg berada di pukol 8 anda dri pukol6 (can u imagine it??)..after that, tugas diserahkn kpd peniru diblkg main resource utk kasi kat org disebelah knan n kirinya..utk kasi org disebelah kiri tiru plak, korang leh jatohkan sikit dri meja page yg hendak ditiru seolah2 anda sedang menjawab soklan di page yg berikutnya.. teknik ni berlarutan smpila kt soklan teraher..so kirenya kat sini meniru secare teamwork!!

 Scala keberkesanan : boleh digunapakai kalo tmpt exam takde gune number table or cctv yg memantau..kalo bley jgn juz arapkan main resource tuh kasi jwpn..maybe sebelom masok exam bley agihkn tugas sape jwb bab ape sume..so mmg teamwork 100 percent la..kalo lingkup, sume lingkup..mmg teamwork..haha

 

3. CALCULATOR is not only for calculating!!

 Ok, nih agak common kpd pelajar2 yg menggunakan calculator utk mengire kononnye..melalui calculator tView Imageuh korang ley wat mcm2 care utk meniru..ley tulis formula kat blkg, bley set jwpn lam calculator n teknik yg aku ingin tekankn kat sini is calculator passing..how it works?firstly, pakat ngan kwn yg dok sblh utk tidak membawa calculator..n tgh2 exam ckp kt pengawas xam yg terlupe bwk kalkulator n mintak diberi keizinan utk pinjam kt org sebelah..make sure korang wat drama skit time nih..maksud aku make sure si pengwas tdi tak tau yg korang berkwn..wat muke mcm tak pernah berckp ngan org yg meminjam kalkulator anda supaya die tidak suspicious..n time mempassing kn calculator tuh pepandai la cover n tulislah jwpn or berkongsi or berbincang jwpn yg korang tak sure..

 Scala keberkesanan: utk tulis rumus tu mmg berkesan pi makes sure korang salin balik formula yg korang tulis kt kalkulator ke muka hadapan exam paper n after dh salin sume, korang leh padam sume..jgn tgglkan apa2 alibi utk korang ditangkap!!utk calculator passing agak berisiko since kite tak tau si pengawas exam bgi ke tak kite pinjam calculator kwn disebelah n sumtime boleh kantoi kalo tak tau care yg sebetulnye utk meniru.

 

4. GRAFFITI is not only at walls!!

 Ok, nih care pling bijak n kurang berisiko..tpi a bit comot n clumsy..carenyer is tulis sume jwpn2 yg korang tak sempat nk bace (of cos becos of last minit study) kat badan anda esp at ur tummy, peha, etc…pastu time tgh2 exam, gi tandas n selak baju n bukak suar tgok n hafal balik sume bnda yg korang tulis tadi..make sure korang wat nih in less than 10mins cos org berak tak mungkin lebih dri 10mins..nih adalah bertujuan utk mengelirukan pengawas yg menjage diluar tandas..ade satu gik care yg bole terkantoi bile2 mase but still works ..is by tulis rumus2 or possible jwpn kt blkg pintu tandas or tmpt2 yg tersorok..time korang gi tandas at least pat bace refresh memory lu ngan rumus2 yg ditulis tuh..

 View Image

Scala keberkesanan: yg tulis kat badan mmg berkesan pi time management kene jage supaya tak disuspicuos oleh pengawas exam..pi yg tulis blkg pintu tu a bit risky cos pengwas exam tu pon pernah jadi student so ape2 yg melibatkan penggunaan tandas mmg dorang ley spot on dulu.so watch out jelah..haha

 Ok, tuh jer steps yg aku ley kongsi ngan kengkorang..frankly speaking..aku taknah wat mane2 steps kat atas kecuali num2 n 3..aku ade masalah skit utk gune peripheral aku since aku mmg kowat gelabah kalo bab tiru2..pi some of my frens mmg takde masalah langsong nk meniru..but guys, just s a reminder..teknik2 nih just utk subjek2 yg susah n mmg korang kene tiru utk survive..sbb bagi aku paling best time pat result nnti is when korang jwb stiap satu soklan tu atas tetek peloh korang sendiri..sbb kalo meniru korang mmg dpt result gempak pi s wut byk lect or teachers said that..tak berkat n menipu diri sendiri..papehal pon korang leh pk sendiri cos suma dah besa2 n panjang2..haaaahhhh!

Advertisements