Archive for little big soldier

MOVIESreview4february~02-2010

Posted in muvie review with tags , , , , , , , , , , , on February 22, 2010 by roshleo

 

Movie review is back for real yeah!!lol..(sorry for my excited-ness..haha)ok since aku dh lame tak review pasal movies nih..apekata lam post nih aku nk review some upcumming/on-screen movies for this lovely-romantika-valentines month. Nanti patlah guide korang worth tak kalo tgok kat wayang, atopun bek tak yah tgok langsung..pi byk muvies yg aku review nih tak sure gi die nyer release date kt Malaysia (supposedly it release at the given date) but tetaulah kalo crite masok mesia, kene tapis-filter lu tgok sesuai ke tak baru dorang release..tpi crite yg aku review nih mmg crite2 yg BIG-blockbuster..possibility utk kuar wyg mmg besar gak..so just check it out..for real!!!

 

Great WOLFMAN Poster by MyCine.

1. THE WOLFMAN (genre: action-thriller)

Wut the fuss: crite pasal serigala jadian yg ‘bertukar’ setiap kali time bulan mengambang (tetibe teringat kat she wolf’s shakira..awuuu). crite nih di-inspirasikan (bukan remake tau) dripada filem klasik tahun 1941 yg jugak terbitan Universal tpi kali nih hasil garapan pengarah terkenal John Johnston. Filem yg menjalani pengambaran sekitar UK nih menelan bunje plus-minus USD85juta dibintangi bintang2 bertaraf Oscar cam Del Toro n Anthony Hopkins. Crite nih belum kuar panggung gik dh mendapat pujian ramai dan diklasifikasikan sbgai “must watch 2010” oleh magazine2 film seantero dunia. Antara pujian yg diberikan cam senarai pelakon yg tiptop, suntingan yg baik, jalan crite yg best, babak2 aksi, suspens, seram pun ada ngan sinematografi yg cantik dsbgainya.

Review sket: dripada sites n magazines yg aku bace, mengenai kisah Lawrence Talbot yg bertahun2 merantau untuk mereleasekan kekusutan emosi setelah kematian ibunya terpaksa kembali kepangkuan keluarga setelah kehilangan misteri abngnya. Walaupon tak sebulu ngan bapaknya, mereka terpaksa bekerjasama untuk menyiasat kehilangan abangnya yg sekaligus ter-discover pasal satu mahkluk ganas yg menyerang dan membunuh penduduk kampong. Talbot nekad nk hapuskan mahkluk tersebut tpi usahanya terhenti cos ade satu feeling yg mengingatkannya pada sejarah silam yg tak semena2 lahirkan sifat buas dlm diri.

Release date: 11 FEBRUARI 2010.

2. LITTLE BIG SOLDIER (genre: action-comedy)

Wut the fuss: crite nih mesti ditunggu2 oleh peminat2 jackie chan slpas the spy next door. Crite yg berkisar mengenai due ancient soldiers yg berlwn sesame sendirik untuk dijadikan tebusan ini menelan kos sebyk USD25juta dan merupakan terbitan produksi Jackie chan sendirik..Kalo crite lakonan Jackie kompomnyer byk adegan lawan2 and komedi gak terselit sket2,,walopun film nih taklah disebut2 byk pengkritik2 film and tak lah digerentikan blockbuster tapi kalo korang yg tak pernah jemu ngok Jackie chan bertarung semestinya habuan kali ini tidak dilupakan..

Review sket: kisah askar perang veteran dan musuhnya, laksamana muda dimana hanya dey all ber2 sja yg survive lam satu kejadian tumpah darah. Itu pon sbb masing2 pandai berlakon “mati”. Sebaik saje line-clear Chan jadikan laksamana muda tdi sbgai tebusan ngan harapan mendapt habuan yg lumayan dan hidup sng. Almaklomlah kalo dh dpt tgkp pegawai atasan pihak musuh..pun begitu si laksamana tdi jugak mempunyai niat yg sma dan tak mengaku kalah..maka lam perjlnan balik ke kmpg si veteran nih, mcm2 rintangan dan halangan dilalui kerana mereka berdua hanya ada dua pilihan samada membunuh ato dibunoh..

Release date: 11 FEBRUARI 2010.

percy jackson and the olympians the lightning thief movie poster by christopher_aquino.

3. PERCY JACKSON & THE LIGHTNING THIEF (genre: fiction-thriller)

Wut the fuss: crite nih diadaptasikan drpd novel fantasi siri pertama ‘Percy Jackson & The Olympian’ hasil nukilan Rick Riodan. Slps berjayanya siri pertama, menyusul pulak 3siri yg berikutnya (ala2 Harry Potter nyer stail – pi tak sure kalo pasnih ade plak expansion/sambungan drpd yg first nih). Pengambaran crite nih dilakukan di Vancouver,Kanada bermula pada April 2009 tpi sebahagian pengambaran dilakukan di Nashville, Tennessee yg menyimpan replica lengkap Parthenon di Athens, Greece. Director utk crite nih is Chris Columbus yg jugak pernah direct crite2 cam harry potter n the sorcerer’s stone and fantastic four. Antara pelakon2 hebat yg membintangi crite nih are Pierce Brosnan, Logan Lerman (watak utama), Rosario Dawson, Uma Thurman etc.

Review sket: nih aku copy-paste jek ek drpd apa yg aku baca n paham (kalo lari drpd crite sbnr, harap maklom!)..pada abad ke-21 di mana 12 dewa dri Mount Olympus (which terletak btul2 kt atas bangunan New York, Empire State Building) masih wujud dan skang mewujudkn ‘baka’ baru berupa demigod – separuh dewa dan manusia. Zeus (raja dewa) mengesyaki Percy, anak Poseidon (dewa laut) mencuri senjata paling berkuasa di alam maya iaitu ‘penahan petir’ miliknya. Dek kerana itu, Percy sedaya upaya membuktikan dirinya tak berslh dan perlu mengelak drpd berlakunya peperangan antara dewa. Dia gk terpksa hadapi ranjau onak penuh duri (ceh) ngan segala macam bntuk musuh untuk mencari pencuri sbnr di samping menyelamatkan ibunya drpd genggaman Hades (dewa dunia kematian)..tragik..mesti tgok nih!!!

Release Date: 11 FEBRUARI 2010.

 

4. IT’S COMPLICATED (genre: romantic-comedy)

Wut the fuss: crite nih sesuai ditonton oleh mak2 dan bapak2diluar sana yg merasakan cinta tidak hader pada usia yg meningkat..chewahh..it’s a lovely story about “merujuk” setelah bercerai lam kamus org melayu..pasal sepsg suami isteri yg dh bercerai pi tiba2 feeling nk kembali bersama..crite nih best sbb pelakon tiptop je yg berlakon cam Alec Baldwin yg baru jer mng golden globe award untuk best actor in comedy/drama series dri series 30 rock..pastu kite ade gk Meryl Streep yg jugak mng golden globe untuk best actress in muvies utk film Julie and Julia..dan tidak ketinggalan hero tegar Pink Panther – Steve Martin..

Review sket: psal Jane, sorang janda hot beranak 3 yg sukses mengusahakn sebuah kedai roti miliknya. Setelah 10 tahun bercerai, alih2 terjadi satu perkara yg dia dan suaminya sendiri tak pernah harapkn berlaku. Segalanya bermula apabila dey all to-gether2 ke majlis konvo anak lelaki they ol..tetiba terbit satu perasaan seolah2 dorng baru je kenal and perasaan syg yg membuak2..di sinilah berlakunya konflik apabila due2 dh ade bf/gf masing2 and life pon dh tak sama mcm dorang berpasangan dulo..kalo nk tau kesudahan crite yg complicated la sgt nih, jgn lepaskan peluang ke panggung..cewahh

Release date: 18 FEBRUARY 2010.

5. FROM PARIS WITH LOVE (genre: action)

Wut the fuss: ni bukan crite ttg cinta walaopun mmg sume sedia maklom yg kota paris sinonim ngan kisah2 cinta..pi bukan..pastu ramai gk yg ngat nih crite remake James Bond thun 1963 mmndngkn tajuk dan tmpt yg sama..pon bukan gk!!filem yg diarahkan selama 11 mggu ni berlatarkan kota Paris menelan bunje sebyk USD55 juta diarahkan oleh pengarah perancis, Pierre Morel yg mmg sinonim ngan trademarknya – letupan bunga api+aksi kebabomm. Crite nih antare crite yg aku tggu2 kan sebab aku mmg suke lakonan John Travolta esp pas Taking The Pelham 123 n ramai ckp yg film nih akan menampakkan sisi berbeza John drpd crite2 yg pernah die berlakon..agi satu yg bes is film fully action nih menggabongkan John ngan Jonathan Rhys Mayer yg kononnya dorang mempunyai split identity (dorang berbeza pendapat n perangai) yg menjadi nadi kpd crite nih..

Review sket: mengisahkan James Reese yg bekerja sbgai personal assistant kpd duta US di perancis. At the same time die gk sorang ejen perisikan CIA. Pade satu ari die digandingkan ngan sorang ejen khas FBI yg liar dan sukar dikawal yg dihantar ke Paris untuk menghalang serangan pengganas. Walaupon begitu, dorang tidak sehaluan dan selalu bertegang urat menegakkan pendapat masing2. Pendapat sape yg ahernya mng? sile tgok sendirik kat wayang..haha

Release Date: 25 February 2010.

6. SHUTTER ISLAND (genre: seram-psiko-action-history)

Wut the fuss: filem yg bertemakan kegilaan dan krisis emosi nih bukanlah genre baru untuk film2 US.. filem nih bolehlah dikatakan ala filem Spellbound (1945), The Institution (2006), Gone Baby Gone (2007)..kalo korang nah tengok mane2 crite nih sure paham ape yg aku maksudkan..filem nih diadaptasikan drpd novel karya Dennis Lehane, “Shutter Island” yg sukses dijual hamper setengah juta nashkah sekaligus berada dlm senarai “bestseller” kt The New York Time, USA Today dan byk gik..ni gak satu filem yg aku mesti tgok untuk bulan nih..aku mmg suke lakonan Leonardo Dicaprio cam lam The Aviator, The Departed, Gang Of New York etc cos bgi aku Leo nih salah sorang pelakon yg pandai pilih film/watak and die gk ade satu kebolehan meniru mane2 dialek dgn berkesan skali (kalo tak caye tgok balik “catch me if you can” ngan “Blood Diamond”)

Review sket: berlatarkan tahun 1954 mengisahkn 2 pegawai polis, Teddy Daniels (Leonardo Dicaprio) n Chuck Aule (Mark Ruffalo) yg ditugaskan menyiasat kehilangn sorang pesakit mental kronik yg melarikan dri dripada hospital. Teddy mengesyaki pihak pengurusan hospital terlibat lm kes ini tpi cm biasa siasat punya siasat pi still xpat ape2 bukti since pihak hospital gk tak bgi kerjasama. Selain terperangkap kat pulau misteri + ribut taufan yg menggila + rusuhan pesakit2 mental = teddy mula rsa sangsi dan pening2 lalat ttg memori mendiang isterinya yg sering menghantui sepanjg penyiasatan sekaligus ngan kewujudan Chuck dan kewarasan akalnya sendiri..so sape yg gile sebenarnya nih??jom sama2 kite ke panggung yg terdekat!!!!

Release Date: 25 Februari 2010.

 Book of Eli movie poster by moviegoodsposters.

7. THE BOOK OF ELI (genre: futuristic-thriller)

Wut the fuss: Lakonan Denzel Washington yg merupakan actor kulit hitam ke-2 yg pernah meraih anugerah pelakon lelaki terbaik kat Academy Award menerusi lakonan nya yg mantap dlm “Training Days” pd thun 2001..filem post-apocalyptic nih diarahkan oleh adik-beradik Albert n Allen Hughes ngan bajet USD80 juta..untuk korang2 yg maseh blurr ape tuh post-apocalyptic, bolela ngok crite “The Road” (2009)..kalo korang ngok trailer the book of eli nih mmg akan terkesima sampai mulut ternganga luas (cehh) ..pi cam biasala kalo trailer gempak tak semestinya crite best kan..so aku taklah tertggu2 crite nih cam crite Shutter Island, FPWL or Wolfman cos aku dh biase sgt ngok crite genre cmnih..aku tggu review and suggestion dri korang bru aku ke panggung ngok..kalo meh, aku ngok kat bilik dpn laptop jer..huhu

Review sket: berlatarkan zaman post-apocalyptic tahun 2043 slps bumi mengalami kemusnahan besar dek peperangan (arituh film 2012 pon crite cenggini gk pi yg tuh disebabkan banjir-tsunami besar..aih papejelah dorang nih)..ketika tuh, Amerika merupakan tanah gersang ala padang jarak padang tekukur (ahah)..berbekalkan shotgun, pedang samurai and kecekalan, Eli merantau bertahun lamanye berjuang menyelamatkn diri drpd penjahat dan buku yg dipercayai memegang kunci terhadap kelangsungan manusia di bumi..filem futuristic thriller ni dijangka member makna dan pengajaran ttg kemanusiaan secara global..

Release Date: 25 February 2010.

Shanghai January 2010 by Remko Tanis. 

Ade due crite lain yg aku rsa korang tak leh miss gk which r TRUE LEGEND and 14 BLADES yg mana due2 crite ni ditygkn pda 11 FEBRUARI 2010..due2 crite nih gk bergnrekn action-thriller and byk aksi lawan2..memandangkan aku tak punya byk masak nk review, so korang google la sendiri crite nih kat tenet ek..sory lambat post, supposedly aku post artikel nih awal bulan 2 nih tadik pi since sibok sgt ngan assignment and fyp, so baru skang aku pat nk post..jgn ketinggalan utk bace review ku pasal muvies yg akn ditygkan pada bulan march nanti..aku arap pat post seawl mungkin so nnti patla korang bce review lu sblm ngok kt wyg..ceh!!enjoyyy~

Advertisements