Archive for ulasan

movie.review : BLINDside

Posted in muvie review with tags , , , , on August 23, 2010 by roshleo

blind side movie

Film : Blind Side

Pengarah: John Lee Hancock

Pelakon:  Quinton Aaron as Michael Oher, Sandra Bullock as Leigh Anne Tuohy, Tim McGraw as Sean Tuohy, Kathy Bates as Miss Sue

Genre: Family Drama – Sports

Release Date: March 12, 2010

Synopsis:

Mengisahkan mengenai perjalanan kehidupan sebenar seorang pemain football terkenal Michael Oher. Michael dilahirkan dlm kluarga yg kucar kacir dan mempunyai ibu seorg penagih dadah dihantar kpd kluarga angkat sejak kecil lagi. Walaupun bersekolah di Christian School yg merupakan sebuah sekolah elit, tetapi Michael selalu merasa rendah diri disebabkan kemiskinan dan bentuk fizikalnya yg besar. Di sinilah permulaan penceritaan di mana Michael bertemu dgn sebuah kluarga kaya yg baik hati. Pada mulanya si isteri lakonan Sandra bullock kasihan melihat Michael berjln seorg dri tanpa hala tuju yg membawa beg plastic berisi pakaian lalu menwarkan nya utk tggl di rumah mereka. Mereka seisi rumah melayan Michael penuh kasih sayang; membelikannya pakaian baru dan juga kereta. Pada masa yg sama juga, mereka push Michael untuk aktif dalam sukan football melihatkan saiz Michael yg besar. Akan tetapi, untuk aktif dlm sukan, Michael juga perlu mendapt result yg baik dlm akademiknya menyebabkn kluarga angkatnya tadi mengupah seorg tutor peribadi. Inilah antara perjalanan hidup Michael yg hidup dlm sebuah kluarga kulit putih yg betul2 menyokong dan menyayangi Michael s their own son dri peringkat high school , university dan sehinggalah Michael berjaya as one of the best player in football. Blind side mendapt namanya drpd position seorg offensive lineman yg mem”blind-side”kan pihak lawan.

Why it’s N0T!!!:

Boring kalo korang tak minat family drama and lagi boring kalo korang mmg tak minat sukan. Jln cerita ok walaupun tak berkembang sgt. Untuk mereka2 yg cepat bosan, mmg tgh2 crita agak bosan dan rase mcm lame jer.

Why it’s H0T!!:

Bagi mereka yg minat crita2 yg inspired, mmg best crite nih. Korang akan dpt merasai sendiri bagaimana kesusahan Michael untuk berjaya as one of top footballer. Bynk gak motivasi yg kita dpt dri tonton crite nih antaranya kebahagiaan dan kesenangan tidak dtg dgn sendirinya dan bukan diturunkan dripada ibu bapa kita..ia adalah atas usaha kita sendiri!ia juga mengajar kita supaya tidak memandang rendah kpd seseorg kerana kita tidak tahu akan kebolehan dan bakat yg ada pda mereka dan selalulah tolong menolong antara sesame insan. Antara yg hot gak is the chick, anak kpd Sandra bullock lakonan…..pergh she’s so beutifull!!!film ni gk ada mengajar kite sedikit sebyk mengenai sukan football yg tidak begitu popular di asia.

Moviemeter: 3/5

Suggestoxic: boleh tgok pi jgn tgok kat wayang!crite2 cmnih akan wat korang mengantok yg amat lam pawagam. Tapi untuk korang2 yg mmg susah nk trima drama, tak yah tgoklah..sbb mmg slow and agak membosankan even tho byk memberi motivasi and inspiration..

Advertisements